kmo-header-met-skrifta.jpg

 

HYBRIDE

Tablets voor de professionele gebruiker

317-15-00Het blijft een opmerkelijk verhaal. Lang geleden al was de tablet in eerste instantie bedacht voor de professionele markt. Vreemd genoeg ging uiteindelijk eerst de consumentenmarkt voor de bijl. Die consumenten namen hun toestel ook mee naar kantoor, waarna de tablet alsnog het professionele segment veroverde. Daar botst de tablet echter op zijn beperkingen. Om informatie te consulteren is de tablet bijzonder handig. De mobiele professionele gebruiker wil echter ook een toestel waarmee hij informatie kan produceren. De professional is het echter stilaan moe om gewapend met smartphone, tablet en laptop de baan op te gaan. De producenten van mobiele toestellen spelen daar op in. Tablets en laptops groeien naar elkaar toe. Zo ontstaan er nieuwe, hybride toestellen. (D.V.)

In de tabletmarkt is er één naam die met gemak boven alle andere uit torent: de iPad van Apple. De tablet is het succesverhaal van de voorbije twee jaar, maar een overnight success is het toestel geenszins. Twintig jaar lang verschenen allerlei tablets op de markt, in de eerste plaats op de zakelijke gebruiker gericht. Groot succes bleef uit, tot Apple voor de iPad overduidelijk de kaart van de consument trok. Met de iPad was de eerste succesvolle tablet een feit. Vreemd genoeg vond Apple het niet echt nodig om zich met het toestel aansluitend ook expliciet op de professionele markt te richten. Maar waarom zou het? Ook in de bedrijfswereld is de iPad vandaag de facto de standaard. Toch komt er stilaan meer beweging in de markt. Voor professioneel gebruik heeft de iPad een aantal beperkingen. Begrijpelijk, want het toestel blijft in eerste instantie bedacht om media te consumeren: filmpjes bekijken, muziek beluisteren, e-mail lezen, dat soort activiteiten. Andere merken spelen gretig in op de lacunes die Apple niet invult. Er duiken in de markt tablets op die zich specifiek op de professionele gebruiker richten.

317-15-01Connectiviteit is een sleutelwoord bij de HP ElitePad: via wifi en 3G, maar ook via USB, SD, ethernet, seriële poort, HDMI en VGA.

HP ElitePad

De ElitePad van HP is zo’n toestel dat specifiek op de behoeften van de professionele gebruiker is afgestemd. De tablet is ontwikkeld in functie van zijn gebruik binnen een ruimere, professionele context. Concreet wil dat zeggen dat HP ervoor zorgt dat de ElitePad makkelijk is te integreren binnen de professionele werkomgeving. Dat gebeurt niet alleen draadloos–via wifi, 3G, enzovoort–maar ook in combinatie met andere toestellen. HP ontwikkelde voor de ElitePad een reeks dongles, waardoor er aansluiting mogelijk is via USB, SD-geheugenkaart, ethernet, seriële poort, HDMI en VGA. Daarmee speelt HP duidelijk in op de behoeften van de professionele gebruiker. Via de aansluitingen wordt het mogelijk de tablet bekabeld op het bedrijfsnetwerk te brengen, documenten op een USB-sleutel over te zetten, een projector aan te sluiten, enzovoort. Het zijn mogelijkheden die de professionele gebruiker bij andere tablets tot nog toe vaak heeft gemist.

Een tweede manier waarop de ElitePad aansluiting vindt bij de professionele werkomgeving, gebeurt via de keuze van het besturingssysteem. De ElitePad komt standaard met Windows 8, wat het gebruik van bedrijfsapplicaties via het systeem een stuk makkelijker maakt. Verder bedacht HP een manier om de gebruiker van de tablet nog meer mobiliteit en functionaliteit te bieden. Dat gebeurt door het toestel in een zogenaamde Expansion Jacket te schuiven. Die extra behuizing levert twee USB-poorten op, naast HDMI- en SD-aansluitingen. De Expansion Jacket bevat verder een tweede batterij, wat de mobiliteit van de gebruiker aanzienlijk vergroot. Door de ElitePad in een docking station te plaatsen maakt de gebruiker er in een oogwenk een laptop van–al dan niet met muis en toetsenbord, met USB-poorten, netwerkaansluiting, enzovoort. De ElitePad heeft een opslagcapaciteit van 64 GB.

317-15-02De Ultrabook convertible biedt twee toestellen voor de prijs van één. Het is een laptop wanneer je er één nodig hebt, een tablet wanneer je er één wil.

Intel Ultrabook convertible

Intel maakt de innovatie in de markt van tablets en laptops nog een stuk zichtbaarder. Het bedrijf heeft met de Ultrabook convertible een nieuw soort toestel ontwikkeld. Eigenlijk gaat het om een hybride vorm, wat ook duidelijk blijkt uit de tagline waarmee het bedrijf de Ultrabook convertible in de markt zet. Het toestel is een laptop wanneer je er één nodig hebt, een tablet wanneer je er één wil. En dat mogen we intussen wel erg letterlijk nemen. Een Ultrabook convertible klapt in eerste instantie open zoals een gewone laptop. Het verschil schuilt echter in de manier waarop de gebruiker met het beeldscherm omgaat. Dat beeldscherm kan hij afnemen, ermee schuiven, het verdraaien, enzovoort. Op die manier krijgt de gebruiker de mogelijkheid het toestel te hanteren op de manier die het best past bij de taak van het moment.

Met zijn nieuwe Ultrabook convertible kiest ook Intel voor Windows 8, wat in combinatie met het aanraakscherm van het toestel een heel intuïtieve en makkelijke bediening toelaat. Het valt op hoe Intel in de Ultrabook convertible de beste eigenschappen van tablet en laptop combineert in één nieuw, hybride toestel. De instant-on functie, bijvoorbeeld, is uit de wereld van de tablet overgenomen. Als gebruiker hoef je geen minuten te wachten tot het toestel klaar is voor gebruik. De Ultrabook convertible start meteen op: het is een kwestie van enkele seconden. Van de laptop heeft de Ultrabook dan weer zijn kracht mee. En ook daar blijft de evolutie richting snellere en krachtigere toestellen verder gaan. Zo lanceert Intel later dit jaar een nieuwe chip die specifiek wordt ontwikkeld om de hybride mobiele toestellen nieuwe mogelijkheden mee te geven.

317-15-03In de VS is de Microsoft Surface Pro al op de markt: niet met RT, maar met Windows 8.

Microsoft Surface

Met de Surface richt ook Microsoft zich op de gebruiker uit het hybride segment. Het toestel bevindt zich ergens tussen tablet en laptop in. Bovendien speelt het ook duidelijk in op de beperkingen waar de gebruiker met een iPad tegen aanloopt. Zo beschikt de Surface over een microSD-aansluiting, waardoor het erg makkelijk is de opslagcapaciteit uit te breiden. Een USB-poort maakt het bovendien mogelijk om bestanden over te zetten op andere dragers, of om bijvoorbeeld een printer aan te sluiten. Niet onbelangrijk ook is dat Surface via Microsoft Explorer uiteraard zonder probleem Flash ondersteunt. Bij de iPad zorgt het gebrek aan Flash tot nader order voor irritatie.

Via de Touch Cover en de Type Cover heeft Microsoft bovendien enkele handige extraatjes voorzien. Het gaat om beschermhoezen waarin een toetsenbord is ingewerkt. De gebruiker kan de tablet op zijn kickstand plaatsen en via het toetsenbord aan het werk gaan, net als was het een laptop. Surface draaide in eerste instantie alleen op Windows RT, wat niet toeliet om met ‘gewone’ Windowsprogramma’s aan de slag te gaan, maar enkel met de speciaal aan RT aangepaste programma’s uit de Microsoft Store. Om de professionele markt beter te bedienen, komt daar nu verandering in. Sinds enkele weken is in de VS de Surface Pro op de markt, en die draait gewoon op Windows 8 Pro. De verwachting is dat het toestel in de komende maanden ook beschikbaar wordt op de Europese markt.

 
Magazine van de maand

magazine-van-de-maand

KMOPME Magazine van de maand –Maart 2014

100% KMO-informatie ter beschikking

Raadpleeg – PDF met inhoud van de maand en aarzel niet....

Abonneer u op KMOPME Magazine !

Banner

Adverteren in onze KMOPME uitgaven?

Klik op 'Reclame' ofwel op het logo van Bluefeed.

00-bluefeed-logo